Huilbuien, driftbuien

Ons dochtertje inmiddels 15 maanden geweest, heeft veel huilbuien en god mag weten waarom ze huilt. Wij houden ons aan haar dagritme, ze krijgt alles op zijn tijd zo ook haar aandacht. Voordat ze haar eerste stapjes zette huilde ze ook veel en wilde ze alleen maar bij mij zitten. Als we ergens met haar heen gingen zat mijn dochtertje eigenlijk alleen maar bij mij op schoot anders waren gesprekken voeren onmogelijk. Op internet las ik dat het een fase was van 12 tot 15 maanden, dus het kwam vaker voor alleen word er vrij weinig over gesproken. Mensen laten ook sneller zien dat het goed gaat dan dat het slecht gaat. Maar goed waarschijnlijk is de oorzaak dat een dreumes dingen wil doen wat hij/zij nog niet kan, wat zich uit tot frustratie en huilbuien.

Ons dochtertje zette haar eerste stapjes op Koningsdag en ja hoor ze ging spelen, vermaakte haar meer en huilde veel minder. Ook toen we naar anderen gingen had ze vrij weinig aandacht voor mij dus dat verbaasde ons al, hoewel dat natuurlijk heel fijn is wanneer je in gesprek bent met iemand. Nu sinds een week is het weer mis we zijn voor bij af. Wat ik er aan ga doen? Ik probeer haar negatieve aandacht vragen, te negeren en doet ze iets goed dan beloon ik haar met complimentjes en een knuffel. Ook kom ik er wel eens bij zitten om met haar te spelen Ze zit natuurlijk wel in een fase van ontdekken en uitproberen (ouders uittesten) dat niet te vergeten! Wanneer ons dochtertje iets doet wat niet mag, probeer ik 1 keer te waarschuwen en anders zet ik haar op het speelkleed zonder iets te zeggen en ga ik verder met wat ik aan het doen was.

Huilen is niet erg maar het moet niet continu doorgaan. Soms lukt het niet om de driftbuien en huilbuien te stoppen. Daarom wil ik als tip mee geven om helemaal in jezelf te gaan en het laten voor wat het is, of erbij weg lopen maar nog wel in het zicht van je kind blijven. Voor mij werkt het eerste beter dan het tweede want als ik erbij weg loop dan word het huilen alleen maar erger. Bij echtte huilbuien kan een knuffel of andere afleiding ook nog wel helpen.