Zeventien maandensprong

Piepen en gillen om de zin door te drammen, onvoorzichtig zijn en met speelgoed gooien als iets niet lukt zoals zij het wil. Grenzen opzoeken en ons uittesten. Boos worden omdat de luier verschoont moet worden en boos worden omdat ze iets niet mag. Niet te vergeten het weglopen als ze op bed moet. Jenna is geen baby meer maar een echtte dreumes. Voor ons is het soms best een uitdaging. Waar is de tijd gebleven dat ik vroeg in de ochtend op de bank zat een flesje te geven? Als ik erop terug kijk dan waren dat heerlijke momenten om zo wakker te worden. Hoewel deze fase ook wel weer iets unieks heeft.

Een eigen willetje

Jenna krijgt nu echt een eigen willetje ondanks dat het soms vervelend kan zijn is het ook heel goed. Het is een teken dat ze zich goed ontwikkelt en daarbij een eigen ik creëert. Ze begint woordjes uit te spreken en begrijpt steeds meer wat we bedoelen. Volgens de ‘Oei, ik groei’ leert ze dat ze een ‘eigen’ persoon is en haar ouders en familieleden ook. Ze gaat gebeurtenissen beter onthouden en krijgt door dat er nog veel meer te ontdekken is.

Onzekerheid

Dit is een fase die af en toe ook kunnen zorgen voor frustraties en onzekerheden. Tijdens de momenten dat Jenna echt niks wil, weet ik soms niet wat het beste is om te doen. Ik ga het hele rijtje bij af van wat er aan de hand kan zijn en kom eigenlijk nergens op uit. Dus geen reden voor paniek, het is een fase. Voor haar kan het natuurlijk ook frustrerend zijn als heit of mem het even niet weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *