17-maandensprong

17-maandensprong

Piepen en gillen om de zin door te drammen, onvoorzichtig zijn en met speelgoed gooien als iets niet lukt zoals zij het wil, grenzen opzoeken en constant uittesten. Boos worden omdat de luier verschoont moet worden en boos worden omdat ze iets niet mag. Niet te vergeten het weglopen als ze op bed moet. Jenna is geen baby meer maar een echtte dreumes. Waar is de tijd gebleven dat ik vroeg in de ochtend op de bank zat een flesje te geven? Als ik erop terug kijk dan waren dat heerlijke momenten om zo wakker te worden. Het is als een sneltreinvaart voorbij gegaan.

Een eigen willetje

Jenna krijgt nu echt een eigen willetje ondanks dat het soms vervelend kan zijn is het ook heel goed. Het is een teken dat ze zich goed ontwikkelt en daarbij een eigen ik creëert. Er zitten ook veel positieve kanten aan de 17 maandensprong, ze begint met woordjes uit te spreken en begrijpt steeds meer wat er bedoeld wordt. Volgens de ‘Oei, ik groei’ leert ze dat ze een apart persoon is en haar ouders en familieleden ook. Ze gaat gebeurtenissen beter onthouden en krijgt door dat er nog veel meer te ontdekken is.

Onzekerheid

Dit is een fase die kan zorgen voor frustraties. Tijdens die momenten dat ze niks wil weet ik niet wat het beste is om te doen. Ik merk dan ook wel dat ik het me heel soms persoonlijk aantrek en dan ga je als moederzijnde het hele rijtje af bij wat er aan de hand kan zijn. Gelukkig kan ik me dan wel herpakken en weet ik dat het een fase is. Ik vind trouwens ook niet dat er gezwegen moet worden over het feit dat ouders onzekerheden hebben over zijn/haar opvoeding.  Maar om er nog op terug te komen, als ik me dan in haar verplaatst is het voor haar ook frustrerend want zij snapt nog niet waarom heit of mem haar niet begrijpt. Als het praten meer wordt dan is het makkelijker communiceren voor allebei.