Soorten suiker

Hieronder is kort uitgelegd wat de werking is van suiker in je lichaam.

Wat doet suiker met je lichaam?

Je lichaam heeft brandstof nodig om energie te leveren. Brandstof wordt uit koolhydraten, vetten en eiwitten gehaald. Zetmeel en suikers vallen onder koolhydraten. Je lichaam vormt glucose uit deze koolhydraten. De glucose wordt als brandstof gebruikt om te kunnen functioneren. Het is aanbevolen dat de helft van je voeding uit koolhydraten bestaat. Het te veel aan koolhydraten slaat je lichaam op als vet.

Ongeraffineerde, langzame suikers

Deze natuurlijke suikers komen voor in gezonde producten, zoals groente, fruit, havermout, volkoren brood. Ongeraffineerde suikers zijn dus niet bewerkt door fabrieken. Deze suikers worden langzaam opgenomen door je lichaam, en het duurt langer voor ze verteerd zijn. Waardoor er geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel ontstaat en je langer verzadigd bent.

Geraffineerde, snelle suikers

Suikers in fabrieken worden geraffineerd. Tijdens dit proces wordt de suiker wit en gelijk van structuur. De suiker is dan zo bewerkt dat je lichaam het niet ziet als voeding. Het is een calorierijke zoetstof geworden zonder voedingswaarde. Je lichaam kan de suiker niet verwerken en ook niet afbreken.

Snelle suikers herkennen

De meeste stoffen die je kunt aflezen op etiketten eindigen met de letters -ose, zo herken je dat het suikers zijn die erin zitten.

Wit tafelsuiker: wordt genoemd als sacharose of sacrose
Fructose: Is wel bekend als fruitsuiker
Glucose: Druivensuiker maar wordt ook wel dextrose genoemd
Maltose: Moutsuiker
Lactose: Dit is melksuiker, wat in heel veel zuivelproducten voorkomt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *