Peuter fase, 22 maanden

Het is al een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven over de ontwikkeling van Jenna. Daarom wil Ik deze ‘update’ met jullie delen. Ik moest er even over nadenken maar Jenna is nu 22 maanden en 2 weken, ik dacht klopt dat wel? Maar dit is toch echt de leeftijd waar ik op uit kom. Wat gaat dat toch ontzettend snel! Over 2 maanden is ze al 2 jaar. Qua gedrag is ze in 2 weken tijd snel veranderd. Je zou bijna zeggen dat ze nu in de peuterpubertijd zit. Ze wordt nu wat sneller boos en gefrustreerd.

Wanneer ik met Jenna ergens naar toe ga en we moeten de jas weer aan, dan zet Jenna alles op alles om tegen te werken. Vorige week zouden wij bij Jenna haar vriendinnetjes F, J, weg gaan en dat werd huilen… Ik moest haar liggend de jas en schoenen aan. Eenmaal buiten was ze rustig maar ook in het fietszitje zetten liep niet zonder gepiep af. Ze ging zelfs in het stoeltje staan en dan moest ik er om denken dat de fiets niet omvalt als ik haar probeer vast te zetten. Eenmaal op de fiets is het dan weer goed.

Dit gedrag is nu een aantal keren voor gekomen. Wat eerst niet eens voor te stellen was omdat ze altijd op mijn schoot wilde zitten. Het voordeel hier aan is dat ze nu meer met andere kinderen speelt. Wat minder bang is voor dingen en dat is heel mooi om te zien. Voor mij is het een hele omschakeling en even wennen maar kleine meisjes worden groot. Ze gaat ook graag mee naar alle toiletbezoekjes, dat is dan wel weer heel gezellig!

Verlatingsangst?
Van de week toen ik Jenna een paar keer in de avond op bed bracht, hield ze mijn handen stijf vast en mocht ik eigenlijk de kamer niet uit. Dit gebeurde na ons ritueeltje, tandenpoetsen, knuffelen, gek doen en zingen als ze in bed ligt. Dit was voor het eerst dat ze echt elk anderhalf uur wakker was s’ avonds. Dan kwam Rene of ik bij haar om te zeggen dat ze kon gaan slapen. Dan was er niks meer aan de hand maar het volgende anderhalf uur was ze weer wakker. Dit hield ze vol tot 12 uur in de avond daarna hebben we haar niet meer gehoord.

Tot slot het praten
Jenna houd ons voor de gek wat praten betreft. Ze heeft tegenwoordig de nijging om een woord 1 keer te zeggen en daarna niet weer. Van de week antwoordde ze per ongeluk met ”ja” dat kon je aan haar hele houding zien. Ook heb ik gehoord dat ze ”heitie” heel zachtjes zei maar dit heeft ze niet weer gezegd. Alleen de standaard woorden die we nu gewend zijn, roept ze wel hardop. Zoals ‘beppe’, ‘ranja’, ‘Sterre’, en ga zo maar door.