Peuter fase, 22 maanden

Het is al een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven over de ontwikkeling van Jenna. Ze is nu 22 maanden en 2 weken. Wat gaat het toch ontzettend snel! Over 2 maanden is ze al 2 jaar. Qua gedrag is ze in 2 weken tijd snel veranderd. Je zou bijna zeggen dat ze nu in de peuterpubertijd zit. Ze wordt nu wat sneller boos en gefrustreerd.

Tegenwerken

Wanneer ik met Jenna ergens naar toe ga en we moeten de jas weer aan, dan zet Jenna alles op alles om tegen te werken. Vorige week zouden wij bij Jenna haar vriendinnetjes F, J, weg gaan en dat werd huilen… Ik moest haar liggend de jas en schoenen aan. Eenmaal buiten was ze rustig maar ook in het fietszitje zetten liep niet zo soepel.

Het voordeel dat ze niet weg wilde, is dat ze nu meer met andere kinderen wil spelen. Minder bang is voor dingen en dat is mooi om te zien. Voor mij is het een omschakeling en even wennen maar kleine meisjes worden groot.

Verlatingsangst

Van de week toen ik Jenna een paar keer in de avond op bed bracht, hield ze mijn handen stijf vast en mocht ik eigenlijk de kamer niet uit. Dit gebeurde na ons ritueeltje, tandenpoetsen, knuffelen, gek doen en zingen als ze in bed ligt. Dit was voor het eerst dat ze echt elk anderhalf uur wakker was s’ avonds. Dan kwam René of ik bij haar om te zeggen dat ze kon gaan slapen. En was er niks meer aan de hand maar het volgende anderhalf uur was ze weer wakker. Dit hield ze vol tot 12 uur in de avond.

Tot slot, taalontwikkeling
Jenna houd ons voor de gek wat praten betreft. Ze heeft de nijging om een woord 1 keer te zeggen en daarna niet weer. Alleen de standaard woorden die we nu gewend zijn, roept ze wel hardop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *