Vooroordelen ’tienermoeders’

Het valt me op dat het oordelen over ’tienermoeders’ steeds vaker voorkomt daarom schrijf ik er een blog over.

In het programma 4 Handen op 1 buik, gaat het 9 van de 10 keer over ’tienermoeders’ die het niet goed voor elkaar hebben. Bijvoorbeeld roken/blikjes Energy in de zwangerschap, niet weten wie de vader is, een verstoorde relatie, of geldproblemen naast geen opleiding hebben. Dit zijn bij veel mensen het beeld die ze hebben over ”tienermoeders”.

De jonge moeders (ik heb een hekel aan het woord tienermoeder), hebben het niet allemaal zo slecht. Er zijn genoeg jonge moeders die het goed voor elkaar hebben maar dat word weinig gezien door de maatschappij. Ik ben 1 van de zovele jonge moeders die het wel goed voor elkaar heeft. Mijn man en ik komen allebei uit een moeilijk gezinssituatie en ik zat nog onder voogdij, ik was 17 toen ik zwanger werd. Ik woonde in die tijd net een week bij Reik (instelling). Op het moment dat ik wist dat ik zwanger was, ben ik direct gestopt met roken en hebben mijn man en ik alles geregeld voor week 20 van de zwangerschap. Ons eerste reactie toen we wisten dat we zwanger waren was geschokt, blij maar ook de alarmbellen gingen af omdat ik nog onder voogdij zat. Wij wilden voorkomen dat ons kindje onder toezicht zou moeten staan bij jeugdzorg of van ons afgenomen werd. Mijn vriend en ik hebben dus alles op alles gezet om het goed voor elkaar te hebben voor het zorgen van een kindje. Net voor mijn 18e ben ik bij mijn vriend ingetrokken. Ons dochtertje is op 08-02-17 geboren. Wij hebben een jaar ambulante begeleiding gekregen omdat dit van mijn gezinsvoogd moest, om eventueel hulp te krijgen bij de opvoeding.

Sinds december 2017 is de ambulant begeleiding stop gezet. Onze dochter van net 15 maanden doet het super goed, en ook wij hebben wel een compliment verdient. Dus ik wil jullie meegeven om niet te snel te oordelen over jonge moeders. Naast mij als ’tienermoeder’ zijn er genoeg andere jonge moeders die het super goed doen en ook in beeld gebracht mogen worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *