Gezondheid en watervasten.

Hoe kwam ik bij watervasten? Beter gezegd mijn man kwam op het idee om te gaan watervasten omdat hij het bij iemand anders op internet voorbij zag komen. Eerst verklaarde ik mijn man voor gek dus hij heeft in zijn eentje 3 dagen watervasten volgehouden. Dit houd in dat je heel veel water, eventueel koffie, en verse kruidenthee drinkt. Je mag dus geen eten consumeren.

Gezondheid

Ik ben al een geruime tijd op zoek naar meer informatie over watervasten. Er is redelijk wat over te vinden maar ik had wel meer ervaringen willen lezen. In elk artikel die ik heb kunnen vinden, komen ook een aantal gezondheidsvoordelen aan te pas. Toen heb ik besloten om een keer met mijn man te gaan watervasten. Dit leverde mij slechts 2 dagen op waarin ik klachten had zoals, hoofdpijn en prikkelbaarder. Het vasten doe ik puur voor de gezondheid (bewustwording). Daarom wil ik dit nog een keer proberen omdat het een positieve werking heeft zoal lichamelijk als geestelijk. Daarnaast vind ik het een leuke uitdaging om samen met mijn man te doen.

Aantal voordelen op een rij
  • Je krijgt de gelegenheid om emotie-eten te observeren en te verslaan. Dit omdat je bewuster wordt en voelt wanneer je echt trek in iets hebt. (Je moet je lichaam voeden en niet vol proppen.)
  • Bloed insulineniveaus gaan aanzienlijk dalen, dit zal vetverbranding bevorderen.
  • Hogere niveaus van groeihormoon stimuleren de vetverbranding en het aanmaken van spieren. Tijdens vasten kunnen de niveaus van het groeihormoon in het bloed wel 5 keer zo hoog zijn als normaal.
  • Je immuunsysteem krijgt een tijdelijke boost doordat de organen die zich bezig houden met het verwerken van je voeding even rust gunt. Het zorgt ervoor dat ons lichaam al zijn afval opruimt.
  • Het verminderd stress wat gepaard gaat met vele ziekten (zelfs veroudering).

Veel van de voordelen van vasten hebben te maken met de veranderingen van het functioneren van cellen en hormonen.

Tips die ik gebruiken wil
  1. Veel water drinken, houd de maag vol waardoor het de eetlust vermindert.
  2. Concentreren op de gezondheidsvoordelen.
  3. Afleiding en sta er bij stil dat eten alleen is om te voeden.

Het negeren van honger is niet makkelijk. In feite is het een van de moeilijkste dingen die we als mens kunnen doen. Waarom? Omdat we zijn ontworpen om voedsel te willen.

Mijn man en ik zijn sinds vandaag weer begonnen met watervasten, later meer hier over!